De Cecco Pennoni Rigati nr 39 - makaron rurki (500 g)
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
De Cecco Pennoni Rigati nr 39 - makaron rurki
(500 g)
Pennoni Rigati są większą odmianą klasycznego Penne i dzięki swoim rozmiarom mogą pomieścić dużo sosu.
W języku włoskim termin "Penne" odnosi się do gęsiego pióra, które było używane historycznie do pisania i zostało przycięte po przekątnej, aby uzyskać naprawdę cienką końcówkę. Kształt, uzyskany z tuby makaronu, może być gładki lub prążkowany, o różnej długości i ma typowe ukośne cięcie pióra.
Penne to jeden z niewielu rodzajów makaronów, dla których istnieje dokładna data jego powstania. Rzeczywiście, w 1865 roku producent makaronu z San Martino d'Albaro (Genua), Giovanni Battista Capurro, poprosił i uzyskał patent na maszynę do cięcia ukośnego. Patent był ważny, ponieważ oznaczał, że świeży makaron można było ciąć jak pióro bez kruszenia go i w różnych długościach od 3 do 5 centymetrów (mezze "half" penne lub penne). Dokument zachowany w Centralnym Archiwum Państwa Rzymskiego brzmi: "Do tej pory ukośne cięcie można było wykonać tylko ręcznie za pomocą nożyczek, które oprócz tego, że było powolne i czasochłonne, powodowało również nieregularne cięcie, które spłaszczało makaron".
Pennoni Rigati doskonale nadają się do przygotowywania potraw pieczonych w piekarniku, a szczególnie dobrze podawane z sosami mięsnymi z warzywami lub z pesto.
Składniki: mąka z pszenicy durum, woda.
Może zawierać śladowe ilości soi.
Wytłuszczone składniki mogą powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych lub nietolerancje pokarmową.
Wartość odżywcza | dla 100 g |
Energia | 1490kJ/351kcal |
Tłuszcz |
1,5 g |
Węglowodany w tym cukry |
69 g 3,4 g |
Błonnik | 2,9 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0 g |
Najlepiej spożyć przed: 14/12/2025
Kraj pochodzenia: Włochy