De Cecco Pennoni Rigati nr 39 - makaron rurki (500 g)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

De Cecco Pennoni Rigati nr 39 - makaron rurki

(500 g)

 

Pennoni Rigati są większą odmianą klasycznego Penne i dzięki swoim rozmiarom mogą pomieścić dużo sosu.

W języku włoskim termin "Penne" odnosi się do gęsiego pióra, które było używane historycznie do pisania i zostało przycięte po przekątnej, aby uzyskać naprawdę cienką końcówkę. Kształt, uzyskany z tuby makaronu, może być gładki lub prążkowany, o różnej długości i ma typowe ukośne cięcie pióra.

Penne to jeden z niewielu rodzajów makaronów, dla których istnieje dokładna data jego powstania. Rzeczywiście, w 1865 roku producent makaronu z San Martino d'Albaro (Genua), Giovanni Battista Capurro, poprosił i uzyskał patent na maszynę do cięcia ukośnego. Patent był ważny, ponieważ oznaczał, że świeży makaron można było ciąć jak pióro bez kruszenia go i w różnych długościach od 3 do 5 centymetrów (mezze "half" penne lub penne). Dokument zachowany w Centralnym Archiwum Państwa Rzymskiego brzmi: "Do tej pory ukośne cięcie można było wykonać tylko ręcznie za pomocą nożyczek, które oprócz tego, że było powolne i czasochłonne, powodowało również nieregularne cięcie, które spłaszczało makaron".

Pennoni Rigati doskonale nadają się do przygotowywania potraw pieczonych w piekarniku, a szczególnie dobrze podawane z sosami mięsnymi z warzywami lub z pesto.

Składniki: mąka z pszenicy durum, woda.

Może zawierać śladowe ilości soi.
Wytłuszczone składniki mogą powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych lub nietolerancje pokarmową. 

Wartość odżywcza dla 100 g
Energia 1490kJ/351kcal

Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,5 g
0,3 g

Węglowodany
w tym cukry
69 g
3,4 g
Błonnik 2,9 g
Białko 14 g
Sól 0 g

Najlepiej spożyć przed: 14/12/2025

Kraj pochodzenia: Włochy

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium